Toamna a venit (cel puțin calendaristic), iar acest lucru înseamnă că trebuie să te pregătești pentru zilele mai scurte și răcoroase. Sistemul imunitar are nevoie de ajutorul tău pentru a se adapta și pentru a se feri de răceli sau gripe.
Cum îl poți ajuta? În primul rând, este indicat să renunți la garderoba de vară și să o înlocuiești cu cea de toamnă, consumă alimente bogate în vitamine și minerale, adaptează-ți stilul de viață acestui anotimp.
Există numeroși factori care contribuie la slăbirea sistemului imunitar în timpul toamnei. Haide să vedem care sunt aceștia:
· Stresul cronic;
· Lipsa somnului cauzată de astenia de toamnă;
· Dietă nesănătoasă;
· Vârsta înaintată;
· Temperaturile scăzute.
Așadar, este indicat să îți întărești sistemul imunitar încă de la începutul toamnei pentru a trece cu bine de acest sezon.
Cum poți să faci acest lucru?
Adoptă o dietă echilibrată pe bază de legume și fructe proaspete pentru a-ți întări sistemul imunitar. Totodată, consumând legume și fructe vei alunga senzația de oboseală și vei avea o stare de bine pe tot parcursul zilei.
Iată o serie de alimente care stimulează sistemul imunitar:
· Citrice;
· Papaya;
· Kiwi;
· Ardei roșu;
· Broccoli;
· Usturoi;
· Ghimbir;
· Spanac;
· Migdale;
· Turmeric;
· Semințe de floarea-soarelui;
· Carne de pui;
· Fructe de mare;
· Ceai verde.
Consumă suficiente lichide precum apă, ceaiuri din plante, sucuri de legume și fructe. Acestea contribuie la stimularea eliminării toxinelor, întărirea organismului, aportul de energie pe parcursul zilei.
Nu uita să te odihnești corespunzător. Pentru un organism sănătos sunt necesare între 7 și 8 ore de somn pe noapte.
Fă mișcare minim 30 de minute în fiecare zi. Mersul pe jos, urcatul scărilor sau dansul sunt activități simple pe care le poți face cu ușurință.
Elimină stresul. Poți face acest lucru făcând activități relaxante pentru tine. De exemplu, poți încerca să practici yoga. Astfel, îți vei tonifia corpul și îți vei elibera mintea de griji și probleme.
Acum că ai aflat ce trebuie să faci pentru a-ți întări sistemul imunitar, haide să vedem de ce vitamine și minerale are nevoie organismul, în special toamna.
Vitamina A are rol în susținerea membranelor mucoase, inclusiv cele ale nasului și gâtului, care oferă o protecție importantă din interior împotriva agenților patogeni de mediu.
Complexul de vitamina B ajută organismul imunitar să detecteze agenții patogeni, să mențină intacte membranele mucoase și contribuie la creșterea celulară.
Vitamina C are un rol esențial în fortificarea organismului, intervenind activ în eliminarea factorilor perturbatori și protejând structurile celulare împotriva deteriorării cauzate de stresul oxidativ, care poate diminua capacitatea sistemului imunitar de a funcționa optim.
Un aport adecvat de vitamina D poate susține o funcție imunitară optimă și poate reduce riscul de boli autoimune.
Zincul contribuie la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, care poate slăbi sistemul imunitar.
Fierul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să se asigure că au un aport necesar de fier.
În timp ce seleniul afectează activitatea celulelor imunitar, cuprul poate crește durata de viață a leucocitelor.
Ia-ți aportul de vitamine și minerale și bucură-te de noul sezon!
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
2.1K
Cum să-ți menții sănătatea articulațiilor
Articulațiile sunt componente esențiale ale corpului nostru. Ne permit mișcarea și flexibilitatea. Sănătatea acestora poate fi menținută printr-un stil de viață activ și practicarea...
2.1K
Sfaturi pentru sănătatea articulațiilor
Printre simptomele resimțite la menopauză se numără și durerile articulare, asociate cu inflamația articulațiilor și rigiditatea acestora.Durerile articulare apar în timpul menopauzei din cauza diminuării nivelului de estrogen și progesteron...