De câte ori ți s-a întâmplat să fii stresată pentru că urmează să-ți vină menstruația, iar tu ai prea multe lucruri de făcut în zilele acelea? Probabil deja îți imaginezi: dureri mari, irascibilitate, agitație, probleme de concentrare din cauza durerilor.
Durerile menstruale, cunoscute în termeni medicali sub numele de dismoree, apar în partea inferioară a abdomenului sau a spatelui. Acestea pot dura între 15-30 de secunde, cu o frecvență de una sau patru contracții la fiecare 10 secunde. Durerile menstruale severe durează mai mult de 90 de secunde și pot avea o frecvență mai mică de 15 secunde.
În fiecare lună, uterul se pregătește pentru implantarea unui embrion prin creșterea unui strat de țesut, bogat în vase sanguine și nutrienți. În momentul în care corpul realizează că nu există un embrion, mușchii uterului se contractă pentru a împinge în exterior sângele nefolosit și se eliberează substanțele denumite prostaglandine. Acestea declanșează contracțiile fibrelor musculare uterine, contracții care duc la eliminarea mucoasei. Contracțiile uterine duc la scăderea cantității de sânge și implicit la scăderea oxigenului către fibra musculară, acesta fiind un alt motiv al apariției durerilor menstruale.
Pe lângă durerile menstruale, mai pot apărea și următoarele simptome:
Stări de greață și vărsături;
Dureri de cap;
Amețeală;
Dureri la nivelul sânilor;
Dureri de spate.
Durerile menstruale afectează, în general, femeile cu vârste cuprinse între 15-25 de ani. De obicei, aceste dureri sunt mai intense în următorii doi ani după prima menstruație. Cu toate acestea, durerile menstruale pot scădea în intensitate și pot înceta definitiv după prima naștere.
Riscul de a avea dismoree este mai mare în următoarele cazuri:
Pubertatea a început la 11 ani sau mai devreme;
Fluxul menstrual este abundent;
Sângerările menstruale sunt neregulate;
Lipsa efortului fizic;
Stres emoțional, depresie sau anxietate;
Fumatul
Regim de slăbire, în special în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 14-20 de ani.
Cum putem calma durerile menstruale?
Bea suficientă apă. În timpul menstruației, pierzi o cantitate mare de lichide, iar corpul este deshidratat. Consumul de apă contribuie și la reducerea balonării și la eliminarea toxinelor din organism.
Bea ceai. Ceaiurile medicinale pe bază de mușețel sau rădăcină de ghimbir pot ameliora durerile.
Continuă să faci mișcare. Exercițiile fizice ajută la scăderea intensității durerilor cauzate de crampele menstruale.
Masează-ți abdomenul. Mișcările ușoare și circilare pot relaxa mușchii și ameliora durerea.
Odihnește-te. Îți va ajuta organismul să se refacă.
Adaugă în dieta ta alimente care să conțină vitaminele E, D, B1, B6, B12, Omega-3 sau magneziu, calciu, fier.
Ai grijă de tine ca să te simți bine chiar și în acele zile!
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
378
Momente memorabile de sărbători
Sărbătorile sunt mai mult decât cadouri și mese bogate – sunt despre a petrece timp cu cei dragi și a crea amintiri care rămân pentru totdeauna. Deși tradițiile de Crăciun...
498
Îngrijirea tenului toamna
Toamna este anotimpul în care natura trece prin schimbări majore, iar pielea noastră resimte această tranziție. După lunile calde de vară, în care pielea a fost expusă la soare și...