Crezi ca esti pregatita macar pentru „cele mai discutate” simptome alte menopauzei (bufeurile, transpiratiile nocturne, insomnia, cresterea in greutate si iritabilitatea), dar te-ai pregatit pentru schimbarile prin care va trece pielea ta?
La menopauza, scaderea nivelului de estrogen din organismul femeii afecteaza pielea: aceasta este uscata, lipsita de fermitate, apar numeroase neplaceri la nivel cutanat si la nivelul mucoaselor.
Menopauza provoaca hipoestrogenism, accelerand astfel deteriorarea pielii (un factor asociat inaintarii in varsta), ceea ce are ca rezultat pielea subtiata, o crestere a numarului de riduri si o sporire a adancimii ridurilor, se observa ca uscaciunea pielii este mai accentuata si ca scad fermitatea si elasticitatea pielii.
Studiile arata ca la femeile aflate la post-menopauza, grosimea pielii scade cu pana la 1,13% pentru fiecare an de post-menopauza, iar acest lucru este asociat si cu o scadere observata in continutul de colagen din piele (scade cu 2% pentru fiecare an post-menopauza). Cantitatea de colagen din piele, cred oamenii de stiinta, scade cu pana la 30% in primii 5 ani care urmeaza dupa instalarea menopauzei.
De parca bufeurile, transpiratiile nocturne, insomnia, cresterea in greutate si iritabilitatea nu erau suficiente, menopauza mai inseamna si aparitia acneei, eruptia cutanata, pigmentarea pielii si formarea ridurilor.
Sfaturi de ingrijire a pielii la menopauza
Nu folosi sapunul petru curatarea tenului. Alege produse de curatare cu actiune delicata, care hidrateaza intens si au efect antirid.
Schimba rutina de ingrijire a fetei. Foloseste o crema speciala pentru fiecare moment al zilei, dimineata sau seara, care sa hidrateze puternic tenul, sa redea fermitatea si elasticitatea pielii. Poti alege produse pe baza de acid hialuronic sau colagen si elastina, care restructureaza si au efect intens antirid. De asemenea, poti introduce in rutina de ingrijire un ser remodelant si restructurant cu textura usoara si matasoasa, ce patrunde rapid in piele pana la nivelul celor mai profunde straturi ale acesteia.
Extinde aceasta grija pentru tot corpul: imediat dupa baie, dar si pe parcursul zilei, cand iti simti pielea uscata foloseste lotiune hidratanta sau un ulei de corp.
Iar in cazul in care iti simti pielea extrem de uscata, fa-ti o programare la medicul dermatolog.
„Nu-uri”: cafeaua, tigara si alcool! Cofeina şi alcoolul deshidrateaza puternic tenul. Iar efectele fumatului asupra pielii se vad cu ochiul liber si la o femeie de 20 de ani.
Atentie sporita la ce mananci! Alimentele cu multe „E”-uri, grasimile si prajelile nu trebuie sa mai fie prezente in farfurie. In aceasta perioada, cam totul se rezuma la antioxidanti si vitamine: iaurt, citrice, afine, cartofi, rosii, cacao, peste, ulei de masline. Si nu uita sa bei apa. Curele de slăbire nu sunt indicate, mai ales dacă sunt din cele drastice.
Cat mai multa miscare! Miscarea este esentiala, indiferent de varsta, pentru pastrarea bunei dispozitii si pentru a tine in frau greutatea corpului. Prin urmare, ce spui daca ti-ai incepe fiecare zi cu o plimbare in pas vioi?
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
2.6K
Fii feminină chiar și după 40 de ani
S-o recunoastem! Pentru cele mai multe femei, uscaciunea vaginala nu este chiar cel mai popular subiect de discutie. Si totusi este o problema foarte reala si foarte des intalnita mai...
1.8K
Vitamine și minerale necesare pentru organism
Vitaminele și mineralele sunt elemente esențiale pentru funcționarea optimă a organismului uman. Aceste substanțe nutritive, necesare în cantități mici, au un rol important în menținerea funcțiilor vitale, susținerea sănătății oaselor,...