Cum putem să facem față sindromului premenstrual?
Conform statisticilor 3 din 4 femei aflate la vârsta fertilă trec prin diferite forme ale sindromului premenstrual. Haide să aflăm împreună cum poți gestiona aceste simptome, în așa fel încât activitățile tale de zi cu zi să nu fie afectate.
Chiar dacă menstruația este un subiect tabu, această etapă face parte din viața unei femei, așadar este momentul să vorbim deschis despre menstruație și schimbările pe care le produce.
Pentru început, hai să vedem ce este menstruația.
Menstruația sau ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări fiziologice care se produc sub control hormonal în perioada fertilă a femeii. Menstruația reprezintă o sângerare vaginală normală care apare lunar, semn că organismul femeii este pregătit pentru a susține o sarcină. În cazul în care nu apare o sarcină, în timpul menstruației se elimină mucoasa ulterină. Sângele menstrual eliminat lunar nu este sânge ,,murdar”, ci este compus din sânge si țesut din interiorul uterului. Acest proces durează, de obicei, între 3-7 zile.
Ciclul menstrual este împărțit în trei faze (faza foliculară, faza ovulatorie, faza luteală). Durata fiecărei faze poate varia de la un ciclu la altul, dar și de la o femeie la alta.
În faza foliculară are loc selecția foliculilor care conțin ovule mature. Doar unul dintre aceste ovule va fi selectat și transformat în ovul matur, ceilalți foliculi își vor înceta dezvoltarea. Sistemul reproducător al femeii începe să se pregătească pentru o posibilă sarcină.
În faza ovulatorie se eliberează hormonul luteinizant LH sub influența estrogenilor care ajută la maturarea completă a folicului. Ovulul trece prin trompa uterină, iar dacă nu este fecundat, se va dezintegra pentru a fi eliminat. Dacă ovulul este fecundat, acesta își continuă călătoria spre uter.
În faza luteală, foliculul se transformă în corp galben care va secreta progesteron și va ajuta uterul să pregătească sarcina. Progesteronul stimulează dezvoltarea glandelor endometriale, inhibă contractilitatea uterină, creşte consistenţa mucusului cervical, creşte temperatura bazală, inhibă LH şi secreţia FSH și menţine sarcina. Dacă implantarea nu are loc, atunci nivelul de progesteron scade, corpul galben degenerează și apare menstruația. Tot în această fază apar simptomele sindromului premenstrual.
Cumulul de simptome fizice și emoționale ce însoțesc menstruația lunară a fost denumit generic sindrom premenstrual.
Cele mai frecvente simptome și semne ale sindromului premenstrual cu care vă puteți confrunta sunt:
Retenția de apă
Stări emoționale de tristețe, anxietate, nervozitate
Oboseală
Insomnii
Modificări ale apetitului
Dureri musculare sau de cap
Balonare
Apariția acneei
Scăderea capacității de concentrare
Pentru majoritatea femeilor, manifestările dispar o dată cu începerea menstrei. Cu toate acestea, pentru unele femei simptomele severe ale sindromului premenstrual pot avea urmări negative asupra vieții de zi cu zi. Hai să fim sinceri, cine poate sta 8 ore la birou atunci când durerile de spate sau de burtă sunt insuportabile? Câte dintre noi ne putem concentra asupra a ceea ce avem de făcut atunci când nu ne odihnim suficient?
Ei bine, toate aceste ,,probleme” au acum o soluție!
Mastrelle Premenstrual conține un complex de ingrediente naturale care ajută femeile ce se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual:
Vitex Agnus-Castus ameliorează simptomele sindromului premenstrual
Splinuța menține sănătatea tractului urinar
Ghimbirul tonifică organismul
Vitamina B6 reglează activitatea hormonală și contribuie la menținerea sănătății psihice
Mastrelle Premenstrual, fără probleme în zilele ei cu probleme!
Îți recomandăm să citești și...
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!