Vara aduce cu ea rochii vaporoase, zile toride și vacanțe la mare, dar și cu provocări pentru sănătatea intimă. Căldura, transpirația și costumul de baie purtat ore în șir pot crea un mediu perfect pentru iritații și infecții intime. Și, de multe ori, fără să ne dăm seama, chiar noi contribuim la aceste probleme prin mici greșeli zilnice.
1. Purtarea lenjeriei sintetice
Chiar dacă lenjeria din dantelă sau materiale sintetice arată bine, acestea rețin umiditatea și pot favoriza transpirația excesivă și dezvoltarea bacteriilor. Alege bumbacul, care lasă pielea să respire și reduce riscul de iritații și infecții.
2. Dușurile vaginale
Unele femei cred că dusurile vaginale curăță mai bine zona intimă, mai ales vara, când apare senzația de disconfort din cauza transpirației. În realitate, acestea pot distruge sau dezechilibra flora vaginală normală. Zona intimă se curăță singură, iar igiena externă, cu apă și un gel intim blând, este suficientă.
3. Spălarea excesivă cu săpun obișnuit
Transpirația și căldura ne fac să simțim nevoia de a ne spăla mai des, dar folosirea săpunurilor agresive poate distruge flora vaginală. Optează pentru un gel intim cu pH potrivit zonei intime, fără parfum sau iritanți.
4. Costumul de baie umed purtat mult timp
Fie că ești la piscină sau la mare, schimbă costumul de baie umed cât mai repede. Umezeala favorizează înmulțirea fungilor și bacteriilor, crescând riscul de infecții intime, mai ales candidoze. Este recomandat să se spele costumul de baie după fiecare utilizare, pentru a înlătura excesul de sare, clor, sau alte elemente care pot favoriza infecțiile intime.
5. Epilarea imediat înainte de mersul la piscină sau mare
Imediat după epilare, pielea este sensibilă și pot apărea microleziuni. Dacă intri în apă, bacteriile pot pătrunde mai ușor, cauzând infecții. Ideal este să te epilezi cu cel puțin 24 de ore înainte.
Vara, igiena intimă are nevoie de mai multă atenție și grijă. Alege produse blânde, lenjerie adecvată și evită aceste greșeli simple, dar care pot avea un impact semnificativ, pentru a preveni infecțiile. Dacă observi simptome precum mâncărime, usturime, modificarea secreției vaginale sau miros neplăcut, nu le ignora; consultă un medic ginecolog cât mai repede. Astfel, te vei bucura de zilele călduroase fără griji și fără disconfort intim.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
5.3K
Simți că intri la menopazuă? Fă-ți un test și în 5 minute știi răspunsul
Din moment ce ai dat click pe acest articol si ai inceput sa citesti aceste randuri inseamna ca menopauza reprezinta un subiect de interes. Pentru...
3.2K
Rezoluții pentru noul an
New year, new me!Anul Nou vine mereu cu oportunitatea de a reflecta asupra dorințelor și obiectivelor tale, iar 2025 nu face excepție. Este momentul ideal să îți stabilești rezoluțiile pentru...