Vitaminele și mineralele sunt elemente esențiale pentru funcționarea optimă a organismului uman. Aceste substanțe nutritive, necesare în cantități mici, au un rol important în menținerea funcțiilor vitale, susținerea sănătății oaselor, protecție împotriva bolilor și creșterea energiei și vitalității.
Vitaminele reprezintă compuși organici care se găsesc în alimente și sunt necesare pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Mineralele sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului, majoritatea fiind implicate în metabolizare, echilibrul apei din organism și sănătatea sistemului osos.
Haide să aflăm mai multe despre vitamine și minerale.
Vitamina A contribuie la menținerea sănătății ochilor și a pielii și previne afecțiunile oculare cauzate de degenerescența maculară. Aceasta poate fi găsită în fructe și legume, cum ar fi roșii, morcovi, dovleac, caise.
Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. Lipsa vitaminei D din organism poate duce la apariția osteoporozei. Vitamina D se găsește în pește gras (somon, sardine, hering, macrou), carne roșie, gălbenușuri de ouă.
Vitamina E contribuie la menținerea sănătății pielii și întărește apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor. Vitamina E este un grup de compuși care se regăsesc într-o varietate de alimente, cum ar fi uleiuri vegetale (ulei de rapiță, floarea soarelui, soia, porumb, ulei de măsline), nuci, semințe, germene de grâu.
Vitamina B6 ajută la îmbunătățirea metabolismului și a funcții cerebrale. De asemenea, vitamina B6 contribuie la stimularea memoriei. Aceasta poate fi gasită în banane, cereale, făină de ovăz, avocado, fasole, carne de pasăre și semințe.
Vitamina B12 este importantă pentru organism, deoarece contribuie la producerea globulelor roșii. Lipsa acestei vitamine poate duce la anemie. Surse de B12 se află în carne, pește, lapte, iaurt, ouă și brânză.
Vitamina C are proprietăți antioxidante. Este importantă în procesul de vindecare și ajută la formarea colagenului. Vitamina C se găsește în cictrice, ardei, căpșune, coacăze negre, broccoli, cartofi.
Calciul contribuie la coagularea sângelui, buna funcționare a anumitor enzime și la reglarea trecerii lichidelor prin pereții celulari. Calciul se regăsește în semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, portocale, căpșune, migdale, smochine, curmale, broccoli, caise, papaya, legume cu frunze verzi.
Magneziul este unul dintre mineralele esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Rolul magneziului în organism se referă la numeroase funcții, cum ar fi sinteza AND și ARN, sinteza proteinelor, stimularea sistemului imunitar. Magneziul se găsește în numeroase alimente, precum legumele cu frunze verzi (spanac, kale), nucile și semințele (migdale, seminte de dovleac), cerealele integrale, leguminoasele și peștele.
Sodiul ajută la producerea sucurilor gastrice, eliminarea dioxodului de carbon, menținerea echilibrului de apă din organism și la funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos. De asemenea, ajută la prevenirea insolației și a crampelor musculare. Alimente conțin cantități ridicate de sodiu organic sunt: capșunele, pepenele, stafidele, piersicile, semințele de susan, semințele de floarea soarelui, țelina, broccoli, morcovii, varza, salata verde, sfecla roșie.
Potasiul contribuie la reglarea contracțiilor musculare și cardiace, ajută la reducerea tensiunii arteriale și la prevenirea osteoporozei. Potasiul se găsește în caise, piersici, banana, nectarine, morcovi, stafide, migdale, smochine, curmale, avocado, papaya, pepene, semințe de floarea-soarelui, salată verde, sfeclă roșie, roșii, varză.
Fierul contribuie la formarea și oxigenarea celulelor sanguine și a hemoglobinei, transformarea alimentelor în energie, menținerea sistemului imunitar, funcția cognitivă normală. Deficitul de fier din organism poate duce la apariția anemiei și la scăderea vitalității. Fierul se găsește în semințe de susan, smochine, curmale, stafide, piersici, caise, nuci, broccoli, migdale, fructe de pădure.
Seleniul are un rol antioxidant, ajutând la susținerea funcției tiroidiene, sistemului imunitar, menținerea sănătății inimi. Sursele naturale de seleniu se găsesc în alimente precum nucile braziliene, carnea, ouăle și cerealele integrale.
Zincul este necesar în vindecarea leziunilor cutanate, pentru transportul dioxidului de carbon din țesut în plămâni și contribuie la producerea insulinei, dar și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Alimentele bogate în zinc sunt carnea slabă, fructele, legumele și produsele lactate.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
634
Cum alegem cadoul perfect de Crăciun?
Luna Decembrie se apropie cu pași repezi, iar acest lucru înseamnă că începe goana după cadouri. Toată lumea dorește să găsească cadoul perfect pentru cei dragi, iar alegerea cadoul potrvit...
2.7K
Sănătatea oaselor la 30 de ani
Sănătatea oaselor este importantă indiferent de vârstă. Trebuie să fim atenți la doza zilnică recomandată de calciu, vitamina D, precum și să eliminăm stresul (cortizolul poate inhiba creșterea oaselor).La vârsta...