Folosim din ce in ce mai des expresia “Sunt stresata”. Dar ce inseamna cu adevarat sa fim stresate si care sunt implicatiile stresului asupra sanatatii?
Stresul este raspunsul corpului nostru la schimbare. Reactionam la stresul fizic provocat de caldura si frig extrem, la stresul emotional cauzat de pierderea unui loc de munca sau a unei persoane dragi sau la stresul psihic. În timpurile noastre moderne, stresul psihic este, în general, rezultatul dintre numarul mare de sarcini si timpul scurt pentru a le indeplini, precum si rezultatul dintre permanenta lupta dintre problemele de la locul de munca si cele de acasa. Adrenalina ne depaseste si, spre deosebire de stramosii nostri, nu putem scapa de aceasta tensiune. In schimb, continuam sa ne ducem viata sub presiune si devenim din ce in ce mai stresati.
Stresul nu este doar un raspuns emotional/psihic, ci si un raspuns fiziologic. Cand in corpul nostru este eliberat un semnal de stres, o serie de hormoni sunt eliberati in organism, fapt ce provoaca o cascada de schimbari, cum ar fi incetinirea digestiei, cresterea nivelului de zahar in sange, cresterea volumului de sange pompat de inima catre muschi. Stresul cronic favorizeaza producerea de cantitati mari de hormoni steroizi, in principal cortizol, cu efecte negative la nivelul mai multor organe.
Toata lumea stie ca stresul ne afecteaza dispozitia, ne creeaza probleme cu somnul, creste tensiunea arteriala si isi pune accentul asupra greutatii corporale. Stiai insa ca stresul ne poate afecta si viata sexuala?
Cum ne afecteaza stresul viata sexuala?
Concentratiile mari de cortizol (hormonul stresului) din sange produc modificari la nivelul mucoasei vaginale care altereaza producerea de estrogen, hormonul sexual feminin. Cand apare un deficit de estrogen, epiteliul vaginal se subtiaza, se deshidrateaza si scade secretia de mucus protector si lubrifiant. In plus, sunt afectate si productia si secretia de acid lactic, cel care mentine mediul acid specific vaginului, prin care este impiedicata dezvoltarea microorganismelor patogene. Contactele sexuale devin dureroase si nu numai ca nu ti le mai doresti, dar faci tot posibilul sa le eviti.
Daca este neglijata aceasta problema, stresul iti poate scadea foarte mult libidoul si raspunsul la stimuli sexuali si nu numai ca nu te poti implica in relatia cu partenerul, dar esti permanent obosita, morocanoasa, nelinistita si indispusa.
Insa lipsa activitatii sexuale duce si ea la uscarea si subtierea mucoasei vaginale. Se creeaza astfel un cerc vicios in care uscaciunea vaginala predomina, iar relatiile sexuale devin din ce in ce mai dureroase si neplacute.
Ce poti face pentru a-ti imbunatati relatia cu partenerul cand treci prin astfel de perioade?
Nu renunta la sex. Potrivit specialistilor, sexul este cel mai bun medicament impotriva stresului. Oxitocina este o substanta care se elibereaza in organism odata cu aparitia orgasmului si care ne relaxeaza si ne da o stare de bine. De aceea este indicat sa faceti sex ori de cate ori simtiti nevoia de a te relaxa dupa o zi agitata si obositoare.
In timpul actului sexual foloseste un lubrifiant. Daca partenerul tau foloseste prezervativ, nu utiliza lubrifianti pe baza de uleiuri pentru ca afecteaza materialul din care sunt facute prezervativele. Alege un lubrifiant vaginal pe baza de apa, cu textura matasoasa, neiritanta, cu o compozitie delicata, perfect compatibila cu mucoasa vaginala.
In aceasta perioada foloseste cu regularitate un gel vaginal hidratant. Mastrelle Chic este un gel vaginal care contine acid hialuronic, dexpantenol si extracte de aloe si galbenele. Acidul hialuronic este o molecula naturala, care are capacitatea de a atrage si de a fixa cantitati mari de apa in tesuturi, marindu-le elasticitatea si gradul de hidratare. Dexpantenolul (provitamina B5), impreuna cu extractul de aloe si galbenele, calmeaza iritatiile si contribuie la refacerea rapida a mucoasei vaginale. Mastrelle Chic are un pH echilibrat, in jurul valorii normale pentru mucoasa vaginală, 4.1, care impiedica dezvoltarea microorganismelor patogene. Poate fi utilizat zilnic sau ori de cate ori este necesar. Nu pateaza lenjeria. Utilizarea regulata sporeste confortul si starea de bine in zona intima.
Prelungeste preludiul pentru a te asigura ca esti relaxata si suficient de lubrefiata.
Nu uita sa te hidratezi, bea multa apa.
Antreneaza-ti adrenalina – o viata activa este cea mai rapida si simpla metoda de a reduce efectele stresului. Exercitiile fizice ar putea fi ultimul lucru pe care ai dori sa il faci dupa o zi incarcata la birou, dar numai 20-30 de minute de sport te pot scapa de stresul de peste zi si iti pot reincarca bateriile. Daca alergatul, inotul, exercitiile Pilates sau tenisul nu sunt pe placul tau, Yoga este o modalitate foarte buna de relaxare si de revigorare.
Reorganizeaza-ti programul – daca stii ca devii stresata spre sfarsitul programului, incearca să schimbi ordinea proiectelor. Ocupa-te de proiectele mari dimineata cand ai mai multa energie si nu uita sa-ti iei pauze pentru a te odihni si a-ti reincarca bateriile pe parcursul zilei. Petrece 90 de minute concentrata pe sarcina curenta, apoi ia-ti o pauza de 5-10 minute, in care poti face exercitii de inspir profund, poti asculta muzica, poti iesi din cladirea in care lucrezi pentru a lua o gura de aer.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
2.3K
40% dintre femei se confruntă cu insomnii în jurul vârstei de 50 de ani
In medie, 12% dintre femei au probleme cu somnul. Cu cat se apropie de 50 de ani, procentul creste dramatic la 40%. Problemele legate de somn devin mai comune si...
1.6K
Moștenirea genetică joacă un rol important în apariția menopauzei
Menopauza nu este o boala, ci o etapa fiziologica in viata femeilor. Varsta la care incepe sa se instaleze este, conform statisticilor, de 50 de ani. Sunt insa si cazuri...