Cu toții am avut măcar o noapte albă. Fie că am apăsat toată noaptea pe butonul ,,Next episode”, am petrecut prea mult timp dând scroll pe diferite rețele de socializare sau am fost la o petrece, toți am avut momente în care am neglijat somnul. Sau poate am avut insomnii și încercam să ne distragem atenția.
Cu toate acestea, cantitatea de somn necesară variază de la o persoană la alta. Corpul tău se poate simți odihnit după doar 8 ore de somn, în timp ce partenerul tău poate are nevoie de 10 ore. Conform Fundației Naționale a Somnului, adulții au nevoie de peste 7 ore de somn în fiecare noapte pentru a se reface complet după o zi obositoare.
Iată de câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă:
· Adulți cu vârsta peste 65 de ani: 7-8 ore
· Adulți între 26-64 de ani: 7-9 ore
· Adulți între 18-25 de ani: 7-9 ore
· Adolescenți: 8-10 ore
· Școlari: 9-11 ore
· Preșcolari: 10-13 ore
· Copii: 11-14 ore
· Sugari: 12-15 ore
· Nou-născuți: 14-17 ore
Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, somnolența excesivă sau oboseala în timpul zilei reprezintă simptome ale privării de somn. Pe lângă acestea, dacă nu te odihnești suficient, te poți confrunta cu somnolență, lipsă de concentrare, probleme cu memoria, putere fizică scăzută. În unele cazuri, lipsa somnului te poate face să te simți mai irascibilă și lipsită de motivație.
Cercetările sugerează că lipsa de somn poate face pielea să îmbătrânească mai repede și poate, de asemenea, să încetinească recuperarea pielii. Așadar, nopțile albe pot contribui la apariția liniilor fine și a cearcănelor.
Lipsa somnului afectează performanța cognitivă. Așadar, lipsa somnului te poate afecta în ceea ce privește luare deciziilor, atenția și memoria pe termen lung.
Un somn liniștit și odihnitor are numeroase beneficii pentru sănătatea ta mentală și fizică. Iată care sunt o parte dintre beneficii:
· Somnul liniștit și odihnitor contribuie la îmbunătățirea stării generale de spirit
· Îmbunătățește abilitățile motorii
· Perfomanță atletică mai bună
· Piele cu aspect mai tânăr
Tips & tricks pentru un somn liniștit și odihnitor:
· Încearcă să practici yoga
· Limitează expunerea la lumina albastră de la telefon, tabletă sau laptop
· Evită consumul de cofeină și alcool seara
· Încearcă să iei cina mai devreme
· Ascultă muzică liniștitoare sau white noise
· Reglează temperatura din cameră
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
235
Stil de viață sănătos la menopazuă
Apropierea momentului în care îți vei schimba prefixul din 4 în 5 și apariția simptomelor din premenopauză te pot face să te sperii de această etapă a vieții care urmează.Bufeurile,...
387
Acordă-ți timp cu tine, pentru tine
Într-o lume în care ritmul vieții este din ce în ce mai alert este esențial să ne amintim cât de important este să petrecem timp cu noi înșine. Chiar dacă...