Mai bine previi, decât să tratezi
Mai bine prevenim, decât să tratăm, nu-i așa?
Testele de screeeing efectuate devreme pot ajuta la depistarea anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul și osteoporza la început, când sunt mai ușor de tratat. Aceste teste depind de vârstă, istoric familial, propriul risc de sănătate, dar și de alți factori.
Iată care sunt câteva dintre problemele la care pot fi expuse femeile și care sunt testele de screeing care ar trebui să fie efectuate.
Cancer mamar
Factorii de risc ai cancerului mamar pot fi hormonali, de mediu, genetici sau factori care țin de stilul de viață. Cancerul de sân începe în celulele aflate pe pereții canalelor galactofore prin care circulă laptele, dar poate începe și în țesutul glandular sau în alte celule sau țesuturi din interiorul sânului. Celulele maligne se pot răspândi din sân la glanglionii limfatici sau spre alte părți ale corpului (plămâni, ficat, oase etc). Screeningul nu previne apariția cancerului, ci ajută la depistarea lui în stadii precoce în care poate fi tratat cu șanse de vindecare. În cazul femeilor cu risc crescut de cancer mamar și care au vârsta cuprinsă între 20-30 de ani este recomandat să se efectueze un examen clinic al sânilor o dată la trei ani. După vârsta de 30 de ani se recomandă un examen mamar anual.
Cancer de col uterin
Cancerul de col uterin este cauzat de mutațiile din ADN-ul celular care contribuie la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin, care au capacitatea de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului (dacă boala nu este tratată). Testul Papanicolau și testul virusului papilloma uman sunt recomandate în screeningul cancerului de col uterin. Este indicat să efectuați testul Papanicolau anual, începând cu vârsta de 21 de ani sau la trei ani după începerea vieții sexuale. După vârsta de 30 de ani sunt recomandate ambele teste la fiecare trei sau cinci ani.
Osteoporoză
O dată cu înainterea în vârstă, oasele devin mai fragile. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporezei apar la șold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. În primii ani de menopauză, femeile pot pierde până la o cincime din masa lor osoasă. Investigația care se efectuează în cazul osteoporozei este testul DXA. Testul DXA este recomandat femeilor care au împlinit vârsta de 65 de ani sau care au intrat la menopauză.
Hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială poate provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Scăderea tensiunii arteriale poate preveni, de asemenea, pericole pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă și insuficiența renală. Citirea tensiunii arteriale se realizează în două etape: examinarea presiunii sângelui și examinarea presiunii sângelui dintre bătăile inimii.
Este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră despre testele de screening. Unele teste, cum ar fi testul Papanicolau sau examenului sânilor, ar trebui să fie parte din rutina de îngrijire a sănătății fiecărei femei. Screeningul nu poate preveni întotdeauna o afecțiune, însă o poate depista pentru a vă oferi șanse de a o depăși. Așadar, mai bine previ, decât să tratezi!
Îți recomandăm să citești și...
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!