Iarna ne afectează somnul. De ce dormim prost

Iarna ne afectează somnul. De ce dormim prost

Stres & insomnie
Eye Icon2.1K

Somnul odihnitor poate fi perturbat de schimbările de temperatură, trecerea de la un anotimp la altul sau diferite afecțiuni. În sezonul rece dormi prost fie din cauza căldurii din cameră și a mâncării bogate în grăsimi, fie din cauza lipsei luminii naturale sau a mișcării. 

Câteva sfaturi pentru a te trezi mai odihnită, plină de energie și optimistă:

Diminuează mesele grele, pline de grăsimi. Iarna și, mai ales, în această perioadă tindem să mâncăm mai mult și mai consistent. Aceste obiceiuri nu sunt benefice pentru organism, mai ales dacă au loc cu puțin timp înainte de culcare. Din acest motiv, specialiștii recomandă să luăm o astfel de cină (cu multe grăsimi) cu 4/5 ore înainte de culcare. (Pentru tot ce-ți pică greu de sărbători – Digex Plus)

În timpul iernii, lumina naturală nu este foarte puternică. Atmosfera cenușie face organismul să nu facă diferență prea bine între orele de activitate și cele de odihnă. Astfel, pe timpul zilei suntem mai somnoroși, iar noaptea corpul nu simte nevoie de odihnă.

Temperaturile ridicate din casă afectează somnul. Temperatura optimă pentru odihnă este cuprinsă între 20-23 de grade Celsius. 

Pe timpul iernii, din cauza frigului, multe persoane renunță la sport. O oră de mișcare poate contribui mult la calitatea somnului. (Fii flexibil și mobil cu Fleximobil)

De asemenea, pentru un somn odihnitor, practică o activitate de relaxare – yoga, citit, pictat ș.a.

Iarna zilele sunt mai scurte, nopțile mai lungi, iar lumina naturală mai puțină. Cu toate acestea, viața și activitățile noastre trebuie să continue ca înainte, să nu renunțăm la orele de sport, să avem grijă la temperatura din casă, deși cea de afară nu este prea prietenoasă, să facem activități pentru noi și să avem o alimentație echilibrată.

Îți recomandăm să citești și...

Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!

Încărcare articole...