Virusul papiloma uman (HPV) este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală, cu impact direct asupra sănătății femeilor, fiind principala cauză a cancerului de col uterin.
Ce este HPV și cum afectează sănătatea?
HPV include peste 100 de tulpini diferite, dintre care aproximativ 14 sunt considerate cu risc crescut. Infecția cu HPV este adesea asimptomatică și poate trece neobservată, dar unele tipuri pot determina modificări celulare la nivelul colului uterin, care netratate, pot evolua către cancer (de col uterin, vaginal).
De asemenea, HPV poate provoca și alte probleme, precum negi genitali sau leziuni precanceroase.
Vaccinarea anti-HPV – prevenție eficientă
Vaccinul anti-HPV protejează împotriva celor mai agresive tipuri de virus, prevenind apariția cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate. Este recomandat că vaccinarea să fie făcută atât la fete, cât și la băieți, în jurul vârstei de 11-12 ani, înainte de începerea vieții sexuale și, implicit, de expunerea la virusul HPV.
Recent, în România, a fost promulgată o lege care asigură vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 26 de ani — un pas important în prevenția sănătății publice.
Schema de vaccinare
Dozele variază în funcție de vârstă și istoricul pacientului:
11-14 ani: 2 doze, la un interval de 6 luni
Peste 15 ani: 3 doze, conform schemei recomandate
Vaccinul anti-HPV este aprobat internațional și studiat pe scară largă. Reacțiile adverse sunt rare și, în general, ușoare (durere la locul injecției, roșeață, uneori febră ușoară).
Ce trebuie să faci?
Consultă medicul pentru a discuta despre vaccinare, mai ales dacă te încadrezi în grupa de vârstă recomandată sau ai în această categorie persoane dragi.
Nu uita să faci controale ginecologice regulate și testele recomandate (ex. Testul Babeș-Papanicolau, testarea ADN HPV, screening).
Încurajează prevenția – sănătatea ta și a celor din jur depinde de alegerile conștiente pe care le faci.
Alege să fii femeia informată, puternică și responsabilă, care se protejează nu doar pentru azi, ci și pentru anii ce vin.
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
5.4K
Stresul, inamicul din dormitor
Folosim din ce in ce mai des expresia “Sunt stresata”. Dar ce inseamna cu adevarat sa fim stresate si care sunt implicatiile stresului asupra sanatatii?Stresul este raspunsul corpului nostru la...
2.6K
Acneea la vârsta adultă. De ce nu ne părăsește după adolescență?
Dacă ai crezut că ai scăpat definitiv de acnee odată cu finalul liceului, s-ar putea să ai parte de o surpriză neplăcută: acneea la adulți este cât se poate de...