Odată cu venirea toamnei, multe persoane încep să aibă dureri articulare mai intense sau mai frecvente. Scăderea temperaturilor determină contracția vaselor de sânge, ceea ce duce la contractarea mușchilor și articulațiilor, amplificând astfel durerea. În plus, durerile resimțite în jurul încheieturilor mâinilor, brațelor, șoldurilor și genunchilor sunt accentuate din cauza presiunii atmosferice. Durerile articulare sunt comune și pot afecta nu doar persoanele vârstnice, ci și tinerii, mai ales dacă aceștia au avut afecțiuni la nivelul articulațiilor. Persoanele afectate de schimbările de temperatură sunt numite meteosensibile.
Alimentația echilibrată poate ajuta la prevenirea afecțiunilor articulare, precum și la îmbunătățirea simptomelor în cazul în care deja există o afecțiune de acest tip. Iată care sunt vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul pentru a putea face față durerilor articulare:
Vitamina D contribuie la absorbția calciului și la menținerea densității oaselor;
Vitamina C ajută la reducerea inflamației și are efect reparator asupra pielii;
Proteinele sunt esențiale pentru construirea și menținerea țesuturilor;
Omega-3 contribuie la îmbunătățirea flexibilității și mobilității articulațiilor, dar și la reducerea inflamațiilor;
Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, ajutând la prevenirea osteoporozei.
Cum putem să avem grijă de articulații în sezonul rece?
Încearcă să te ferești de frig. Dacă temperaturile scăzute îți agravează artrita de la nivelul mâinilor, poartă mănuși, acoperă-ți genunchii cu o pătură în locurile reci și protejează-ți spatele.
Continuă să faci mișcare. Sedentarismul poate duce la rigidizarea articulațiilor și apoi la durere. Este indicat să faci mișcare în fiecare zi. Poți să faci activități care nu pun presiune pe articulații, cum ar fi mersul pe jos, pe bicicletă sau înotul.
Adoptă o dietă sănătoasă. Un stil de viață sănătos contribuie la sănătatea articulațiilor, deoarece greutatea normală evită presiunea suplimentară asupra articulațiilor.
Odihnește-te suficient. Somnul ajută la regenerarea și la relaxarea articulațiilor.
Mișcarea este esențială pentru sănătatea articulațiilor. Dacă vremea nu-ți permite să faci anumite activități, iată 5 exerciții pe care le poți face chiar acasă:
Stretching. Întinderile ușoare ajută la menținerea flexibilității articulațiilor și la reducerea rigidității. Poți încerca întinderi pentru mușchii gâtului, umerilor, spatelui și picioarelor, menținând fiecare poziție timp de 10-15 secunde.
Practică yoga sau pilates. Acestea includ mișcări blânde, care ajută la creșterea flexibilității și forței, fără a pune presiune mare pe articulații. De asemenea, sunt eficiente pentru relaxare și gestionarea stresului, care poate agrava durerile articulare.
Genuflexiuni parțiale. Acestea sunt mai blânde decât genuflexiunile complete și protejează articulațiile genunchilor. Stai drept, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Îndoaie genunchii ușor, menținând spatele drept și coboară doar puțin, ca și cum te-ai așeza pe un scaun invizibil. Ridică-te încet. Repetă această mișcare de 10-15 ori.
Ridicări pe vârfuri. Acest exercițiu întărește mușchii gambei și susține articulațiile gleznelor și genunchilor. Stai în picioare, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor și ridică-te încet pe vârfuri, menține câteva secunde, apoi revino încet pe tălpi. Repetă de 10-15 ori.
Ridicări de brațe. Acest exercițiu ajută la menținerea flexibilității articulațiilor umerilor. Stai drept, cu brațele lângă corp. Ridică încet ambele brațe în față, până ajung deasupra capului, apoi coboară-le încet. Repetă de 10-15 ori.
Este indicat să fii atent la nevoile corpului tău și să nu ignori semnalele de durere, mai ales dacă acestea persistă sau se agravează. Ai grijă de tine ca să te simți bine!
Dacă găsești interesant acest articol îți recomandăm să citești și cele de mai jos!
2.4K
Metode prin care îți poți îmbunătăți viața fără prea mari eforturi
Vrei sa-ti fie bine! Simti ca trebuie sa faci mai mult pentru tine… Te-ai apuca de sport, dar cand? Ai renunta de tot la fast food, dar de unde timp...
2.4K
Simți că intri la menopazuă? Fă-ți un test și în 5 minute știi răspunsul
Din moment ce ai dat click pe acest articol si ai inceput sa citesti aceste randuri inseamna ca menopauza reprezinta un subiect de interes. Pentru...